Uwielbiam proste przepisy, które nie wymagają ode mnie długich godzin przy garach 🙂 Kasz jaglana na stałe gości na moim stole. Jest bardzo zdrowa i do tego nie powoduje, a łagodzi wszelkie dolegliwości jelitowe.  Kurkuma również jest bardzo zdrowa zawiera antyoksydanty, które są antyrakowe. Nie mam zbyt wielu okazji do dodawania kurkumy, dlatego zawsze gotuję w niej kaszę jaglaną. Nadaje jej bardzo aromatyczny smak. Kasza z poniższego przepisu jest moim częstym obiadem, który zabieram do pracy.

  • kasza jaglana jeden woreczek
  • kurkuma pełna łyżeczka
  • jeden pomidor
  • natka pietruszki
  • sól pieprz do smaku
  • ogórek ( opcjonalnie)

Do garnka wlewamy 0,7 litra wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy, solimy. Do gotującej się wody, wkładamy  woreczek z kaszą i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Po ugotowaniu, wyciągamy z woreczka i przesypujemy do miski. pomidory, ogórki kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. wszystkie składniki dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, ale nie do zimnej bo się nie wymiesza;)

Kasza jaglana z kurkumą

Tak przygotowana kasza może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, ale także nadzieniem  do np. pieczonej cukinii czy bakłażana.

Samacznego 🙂

O Autorze

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany