Mój popisowy sernik, jest doskonale wilgotny, słodki z lekką nutą waniliową. Znika ze stołu w niezwykłym tempie 🙂

Sernik

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera u mnie Piątnica w kubełku
  • 250 gram mascarpone
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • sok z 1/2 cytryny

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru

Dekoracja:

  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu

Sernik

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  1. Ciasteczka  kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy na dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
  2. Do piekarnika wkładamy blachę do pieczenia napełnioną ciepłą wodą.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ( góra, dół).
  3. Do miski wkładamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy na gładką masę i wlewamy ją na przygotowany wcześniej spód.
  4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 70 minut.
  5. Aby sernik nam nie opadł musimy przestrzegać odpowiedniego studzenia. Najpierw wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przez 10 minut w piekarniku.  Po tym czasie uchylmy lekko drzwiczki i studzimy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie ponownie bardziej uchylamy drzwiczki, powtarzamy czynność aż do całkowitego ostudzenia.
  6. Wyjmujemy sernik z piekarnika, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
  7. Do miski wkładamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na gładki krem. Śmietanę wykładamy na sernik i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
  8. Wyjmujemy sernik i studzimy go w foremce. Po całkowitym ostudzeniu zdejmujemy obręcz.
  9.  Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc, lub na minimum 12h. Dopiero po takim czasie sernik jest idealny 🙂
  10.  Przed podaniem sernik  warto posypać cynamonem wymieszanym z kakao, dzięki temu nabiera on głębi smaku.

Smacznego:)

O Autorze

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany