Jakiś czas temu postanowiłam sama przygotowywać mięso, które po wystygnięciu, nadaje się do kanapek. Zawsze jedliśmy mało wędliny, bo to co jest w sklepach jest paskudne  w smaku i jakości. Proponowana pieczeń jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Najważniejsze jest jednak to, że takie mięso jest bardziej zdrowe niż przetworzone wędliny.

filet z indyka

Składniki:

  • Filet z indyka ( zazwyczaj około kilograma)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowuję marynatę i smaruję dokładnie filet. Powyższe składniki można dowolnie zmieniać, czasem robię tylko z solą i pieprzem i też jest dobre. Zamarynowany filet zostawiam na 15 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, góra dół. Indyka przykrywam folią aluminiową, ale nie bardzo szczelnie, delikatnie  żeby góra się nie przypaliła. Po 45 minutach zdejmuję folię i ostatnie 20 minut pozwalam mu się zarumienić. Ciepły filet można podać do obiadu, a zimny na kanapki.

Smacznego 🙂

 

 

O Autorze

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany