Rogaliki są bardzo proste w wykonaniu. Są najpyszniejsze pod słońcem, kruche, waniliowe rozpływają się w ustach. Są absolutnym hitem wszystkich imprez i zawsze jest ich za mało. Doskonałe ! 🙂

fullsizerender1

 

Składniki

Wychodzą 2 blachy  średnich rogalików, nigdy nie liczyłam ile jest sztuk. W zależności jakiej wielkości są lepione jest ich więcej lub mniej 🙂

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • kostka margaryny (250 g) [ może być masło, ale ciężko się zagniata ciasto]
  • 1 serek waniliowy   [u mnie Danio ]
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder od posypania

Margarynę posiekać  z mąką, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i serek. Składniki zagnieść. Ciasto ugniatać około 5 minut , aby konsystencja umożliwiała  łatwe wałkowanie.  Ciasta nie chłodzimy, ani nie mrozimy.

Ciasto można podzielić na 3 części, tak aby łatwiej było wałkować. Każdą  część wałkować  na grubość około 3 milimetrów, z zbyt cienkiego ciasta trudno formułuje się rogale.

Z powstałego koła wykroić  trójkąty  ( idealnie nadaje się  nożyk do pizzy) i nakładać nadzienie na szerszą część trójkąta . Rogale zawijać od siebie, od  szerszej do węższej części . Boki zawinąć.

Jako nadzienie zazwyczaj używam nutelle lub marmoladę z róży. Obie wersje są cudowne w smaku 🙂

Rogaliki posmarować  roztrzepanym jajkiem, poukładać na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku  ( 180 stopni, termo obieg)  aż się rogale zarumienią, mniej więcej  ok. 15 minut.

Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego! 🙂

Miastowna 😉

O Autorze

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany